Podrška Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata[PDF DOWNLOAD - Priopćenje Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata]


Nakon podrške Društva arhitekata Zagreba stigla je i podrška Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata (HDKA). Inicijativa Čuvamo naš park i dalje nastavlja sa svojim aktivnostima. Zahvaljujući izvještavanju velike većine medija uspjeli smo upoznati širu javnost s našim problemom koji jest lokalan, ali je opći primjer netransparentnog i od građana otuđenog upravljanja gradom.
Takav problem mogao bi se dogoditi svakom, bilo kada i bilo gdje.Ono što je u ovom trenutku najvažnije jest to da smo dobili podršku najmjerodavnijih, a to je struka. Nakon što nas je podržalo Društvo arhitekata Zagreba, podršku dobivamo i od Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata. Na najbolji način u jednoj su rečenici saželi ono za što se zalažemo, a to je da naš park ostane netaknut te da se za gradnju crkve pronađe zamjenska lokacija: „Smatramo lošim potezom oduzimati uređenu površinu parka, dok u blizini postoje neuređene površine koje bi bile mnogo korisnije u službi izgradnje nove župne crkve.“ U prilogu donosimo cjeloviti tekst pisma
podrške.

I dalje se zalažemo za dijalog budući da na Savici postoje alternativne lokacije na kojima se može sagraditi crkva koju stanovnici žele i trebaju, jednako kao što žele i trebaju park nedirnut gradnjom. Zalažemo se za odluke vođene javnim interesom i preporukama struke, a ne interesima pojedinih skupina i sumnjivim zamjenama zemljišta.


Priopćenje Hrvatskog društva krajobraznih arhitekataPozivamo sve koji su potpisali peticiju "za gradnju crkve na Savici", posebno one izvan Savice i
Zagreba, da prouče našu web stranicu i upoznaju se s djelovanjem inicijative Čuvamo naš park. Mnogi od njih ne znaju da daju potpis za razaranje jednog prekrasnog parka, sječu 25 stabala i oduzimanje djeci travnjaka za igru. Zašto rušiti uređeni park kad možemo imati i park i uređenu novu površinu s crkvom? Nije li to tragično?
Drvored, park na Savici, projektom predviđeno rezanje 25 stabala

Ono što u ovom kratkom vremenu nismo uspjeli jest osvijestiti javnost koliki je zapravo razmjer devastacije parka i koliko je stvarno velika gradnja predložena idejnim projektom za lokacijsku dozvolu. Ovdje se ne radi o skromnoj građevini koja „zauzima svega 9,4% parka, a sve ostalo ostaje zeleno“, kako tvrde iz Župe bl. Alojzija Stepinca. Govorimo o građevini ogromnih tlocrtnih dimenzija i visine peterokatnice, s velikim pristupnim trgom, pristupnom alejom i tornjem sa zvonikom visokim 45 metara, što je dvostruko više od svih okolnih zgrada. Govorimo o građevini koja se svojim postavom i gabaritima ne pokušava uklopiti u postojeći park jer to ni uz najbolju volju jednostavno nije moguće. Govorimo o građevini koja dominira parkom, gdje će park u potpunosti biti podređen zgradi crkve koja će ga koristiti kao svoje vanjsko proširenje. Želimo vjerovati da se devastacija i betonizacija ovakvih razmjera neće i ne smije tolerirati.

Nadamo se da su prošla vremena kad su se donosile lokacijske dozvole bez uvažavanja mišljenja struke i zainteresiranih građana. Izdavanjem lokacijske dozvole Grad Zagreb bi u potpunosti ignorirao sve relevantne stručnjake (arhitekte, urbaniste i krajobrazne arhitekte) – upravo one koji su
najkompetentniji I čije mišljenje bi trebalo biti najrelevantnije. Također, važno je i upitati se kojim interesima se vodi Grad ako se zanemaruje mišljenje struke. Vjerujemo da je upravo ovo trenutak kada Grad Zagreb mora staviti javni interes ispred svakog drugog.0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

 

Copyright © 2010 Čuvamo naš park All Rights Reserved

Design by Dzignine