Letak - čuvamo naš park

Letak - PDF downloadZnate li da se u parku ne planira samo crkva?


Naš park godinama koriste svi stanovnici kvarta. No, usprkos protivljenju građana Savice i struke planira se betoniranje zelene površine i rušenje čak 25 stabala! Kompleks predviđa crkvu s 420 sjedećih mjesta, stan za župnika, vikara, sobe za domaćicu i goste, dodatne dvije dvorane, garaže, parkiralište, blagovaonicu za 30 osoba, prilaznu aleju, zvonik visine 45 m (poput petnaesterokatnice) s vrhom perforiranim radi bolje čujnosti zvona. Park bi se stavio u funkciju crkve i postao njezino dvorište! Vikendima, kad ga najviše koristimo, park bi bio zauzet crkvenim aktivnostima.

Inicijativa Čuvamo naš park godinama ukazuje na samovolju gradskih vlasti u nametanju ove lokacije.
2016. u suradnji s Pravom na grad i Zelenom akcijom pokrenuli smo brojne akcije kojima smo privukli pažnju i medija, i stanovnika cijelog grada. Ukazali smo da naš problem parka na Savici nije samo kvartovski, nego i gradski problem.
Želimo drugu lokaciju za crkvu i očuvan park!
Nije gotovo! Lokacijska dozvola NIJE pravomoćna!


Akcije su u toku - i vi možete pomoći!


Zajedničkim snagama uspjeli smo obavijestiti javnost o razmjerima
planiranog uništenja parka. Vlasnik zemljišta je Grad, a to znači da
se borimo za javni, naš prostor!


Organizirali smo i pravnu podršku:

- Predano je gotovo 200 prigovora na lokacijsku dozvolu.
- Nakon izdavanja lokacijske dozvole predane su žalbe Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja koje su još u postupku rješavanja. Dok se žalbe ne riješe lokacijska dozvola nije
pravomoćna i ne može se graditi.
- Podignute su tužbe susjeda kojima je Ministarstvo odbilo status stranke u postupku, a u pripremi je tužba Upravnom sudu za slučaj da Ministarstvo odbije žalbe.


Organizirajući prosvjed susjedi su doprinijeli na razne, pa i najsitnije načine i pokazali da “kad se mnogo malih složi, tad se snaga stoput množi”. Tako i sada pozivamo da se uključite, jer svaka pomoć i podrška da sačuvamo naš park je neprocjenjiva.


PRIDRUŽITE NAM SE!

Javite nam se na info@cuvamonaspark.com, informirajte se o aktivnostima i pridružite radu Inicijative.


77% stanovnika Savice je protiv gradnje u parku!


GfK Centar za istraživanje tržišta proveo je na Savici početkom studenog 2016. anketu vezanu uz aktualno pitanje izgradnje crkve u Parku Trnjanska Savica.
To službeno istraživanje javnog mnijenja na reprezentativnom uzorku nasumice odabranih ispitanika različitih dobnih i obrazovnih skupina te zaposlenih, nezaposlenih i umirovljenika potvrdilo je da su stanovnici Savice jedinstveni u očuvanju parka i želji da se crkva gradi na drugom mjestu.


 
Znate li kako se o gradnji u parku izjasnila struka?


“U kontekstu razvoja javnog prostora na Savici smatramo kako planiranje izgradnje crkve na lokaciji glavnog parka, kao jednog od nositelja kvartovskog identiteta i socijalnog kapitala, predstavlja korak unazad.
Smatramo kako je realizaciju crkve, potrebne za ovaj dio grada, a zahvaljujući rezervama prostora u kvartu, zaista moguće realizirati u prostoru kvarta na nekoliko bliskih lokacija, i to na obostranu prostorno funkcionalnu korist svih zainteresiranih strana.“
“Crkva je građevina koji zahtjeva prikladan okolni prostor, što park okružen stambenim zgradama nije. Također, smatramo lošim potezom oduzimati uređenu površinu parka, dok u blizini postoje neuređene površine koje bi bile mnogo korisnije u službi izgradnje nove župne crkve. Svakako je važno za ovakve i slične zahvate provesti temeljite prostorne analize kao i analize ostalih potreba stanovnika gradskog naselja, pa i šire, a na korist svih stanovnika naselja.“

“Osnovna zadaća urbanizma je definiranje kvalitetnih javnih prostora bez obzira na to radi li se o parku, trgu, ulici ili nekom drugom otvorenom prostoru. Ako je to točno, tada ne bi trebalo “napadati“ parkovne prostore, bilo planirane ili postojeće, novom gradnjom, bez obzira na namjenu.”
Zoran Hebar, arhitekt, urbanist i potpredsjednik Udruge hrvatskih urbanista, Vizkultura, 29.12.2016.
0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

 

Copyright © 2010 Čuvamo naš park All Rights Reserved

Design by Dzignine