Jučer Travno, danas Savica, sutra Maksimir?
Oko 800 građana odazvalo se pozivu inicijative Čuvamo naš park da druženjem u parku prosvjeduju protiv gradnje crkve unutar parka. Naime središnjem parku u Trnjanskoj Savici prijeti slična sudbina parka u Travnom u kojem je prije 7 godina izgubljena bitka protiv oduzimanja dijela zelene površine za izgradnju crkve unatoč postojećim alternativama. Na druženju je simbolički ograđena planirana parcela, djeca su crtala park, a sudionici su jasno poručili gradskoj upravi da ne pristaju na uzurpaciju javnog prostora.


Početkom godine po drugi put je raspisan javni natječanj za idejna rješenja koji podrazumijeva poklanjanje i prenamjenu preko trećine površine parka za izgradnju crkve i pripadajućih 30 parkirnih mjesta. Nakon što se od izgradnje odustalo 2006 zbog proceduralnih grešaka, kada je projekt također naišao na otpor, raspisivanjem novog natječaja gradska vlast ponovno ignorira zahtjeve stanovnika Savice za razmatranje postojećih alternativnih lokacija, jer i sami smatraju da je crkva potrebna, no ne pod cijenu uništenja jedine zelene površine u kvartu.


Na jučerašnjem prosvjedu skupljena su 702 nova potpisa za peticiju protiv gradnje u parku, što uz 530 prijašnjih čini preko 1200 potpisa. Peticiju je potpisala i Iva Kvakić, novoizabrana vijećnica gradske četvrti Trnje. “Stranka Za Grad podržava borbu stanovnika Trnjanske Savice protiv oduzimanja javnog prostora neovisno o svrsi izgradnje. Građani su predložili brojne alternative i zato zahtijevamo od grada da zaštiti javni interes te pronađe alternativnu lokaciju koja ne podrazumijeva devastaciju parka.” izjavila je Kvakić.“Činjenica da bi se gradnjom rušila stabla, šetnice, postavljene klupice, čine taj zahtjev krajnje neuviđavnim, neskromnim i posve neprihvatljivim.  Planirana crkva, njen stambeni dio, pristupna cesta, garaža i parking za 30 automobila bi zauzeli ogroman dio našeg parka. Stoga ovim prosvjedom tražimo od gradske uprave da prestane ignorirati stavove  i potrebe građana i da se aktivno i konstruktivno uključi u rješavanje  problema. 
Naši su zahtjevi trajno očuvanje parka, u Savici (prenamjenu zone Z4 u Z1) te pronalaženje  primjerene lokacije u naselju za gradnju crkve” poručili su iz inicijative Čuvamo naš park.

“Pozivamo i Društvo Arhitekata Zagreba da se javno ogradi od izjava sudionika u natječaju i članova žirija po kojima  je  izgradnja crkve u parku garancija da će taj isti park u budućnosti biti pošteđen daljnjih prenamjena. Takve izjave otvoreno iskazuju prezir prema građanima i urbanom prostoru.“

0 comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.

 

Copyright © 2010 Čuvamo naš park All Rights Reserved

Design by Dzignine